טור דעה - חברות המעטפת – מסמר נוסף בארון הבורסה המתייבשת דצמבר 2016
השבוע יצא דיווח באתר הבורסה מטעם חברת 'אולטרא אקוויטי' ובו נאמר כי הם מכנסים אסיפת בעלי מניות לפירוק מרצון של החברה הציבורית הנמצאת במצב של 'שלד' בגלל הקושי למצוא פעילות למיזוג עבור החברה.
רק נציין לטובת הקוראים כי שלד הינו כינוי לחברה ציבורית ללא פעילות שבמצב של שימור ימחק מן המסחר בתוך תקופה שהוגדרה מראש, בתקופה הזו על בעלי השליטה בשלד הציבורי למצוא פעילות של חברה פרטית שתתמזג בדרך כלשהי פנימה ותתאים לתנאי המסחר לחזרה לרשימה הראשית.
בשנים האחרונות מחזורי המסחר בבורסה המקומית ירדו בצורה דרסטית ואין פתרון הנראה באופק.
ההנפקות לחברות חדשות אף הן דלילות מאוד ועומדות השנה על כ3 חברות ('וונטייז', 'מגוריט' ו'אוברסיז') .
דווקא נושא המיזוגים של חברות חדשות לשלדים היה בפריחה יחסית אך התקבלה החלטה להקשות גם על ערוץ זה בדמות גזירה חדשה – הגדרת שימור 'מעטפת' לשלדים בהם אין פעילות או שכ80% מהנכסים בהם הם במזומן.
מאוד קשה לצאת ממצב של שימור מעטפת כאשר ישנן דרישות הון עצמי מינימאלי גבוהות יחד עם אחוזי החזקות ציבור גבוהים ושווי החזקות ציבור גבוה. בשוק של היום – פשוט אין קופצים.
(לנוחיותכם קישור להודעה לעיתונות מחודש מרץ 2016 מטעם דירקטוריון הבורסה http://www.tase.co.il/Heb/NewsandEvents/PRArchive/2016/Pages/PR_20160306.aspx)
דירקטוריון הבורסה ערך בדיקה שהעלתה כי ב5 השנים האחרונות רק מספר מועט של חברות שהתמזגו לשלדים בורסאיים העפילו לשווי של מעל 200 מיליון שקלים ולכן החליט להקשות ולהקשיח את התנאים.
אין ספק שהמטרה היתה טובה – להכניס חברות עם הון עצמי ראוי ופעילות בשווי ראוי לשוק ההון המקומי , אבל בפועל שוק השלדים מאז כניסת אותה גזירה עובר תקופת יובש.
לדוגמה – כישלון מיזוג חברת 'או.די.איי' שהיתה אמורה להתמזג עם שלד המעטפת 'תמדא' , מכיוון שהחברה לא היתה מצליחה ככל הנראה לצאת משימור המעטפת בתום השלמת העסקה.
בתקופת הגאות שלדים ציבוריים נמכרו ב4 עד אפילו 6 מיליון שקלים בשיא.
לשם הדוגמה, שלד מפירוק בשם 'תמיר הון' נמכר השבוע לאיפקס בכ1.4 מיליון שקלים (בשימור) והביקושים קרובים לאפס.
ברור מאוד לעין שהשוק הישראלי מתייבש ולא רחוק היום בו הבורסה בישראל תהפוך ללא רלוונטית.
דווקא בסיטואציה הזו החליט ברוב גאון דירקטוריון הבורסה על הקשחה בתנאים למיזוג חברות חדשות לבורסה – יצירת גזירת 'חברות המעטפת' .
אז מה הפלא שחברה במצב של שלד ציבורי מודיעה על פירוק מרצון כי לא הצליחה לאתר פעילות ?
יש לציין כי רק השנה נמחקו מהבורסה בישראל כ 10 חברות ביניהן 'אוסם' , 'איתוראן', 'אידיבי פיתוח', 'איזיצ'יפ', 'סיליקום' ועוד.
בשנת 2017 צפויות להימחק (חלקן בשל חוק הריכוזיות) בין היתר 'אבנר' , 'נפטא חיפוש' ו'חנל יה"ש', 'מיטב דש', 'ביטוח ישיר', 'אינטרנט זהב' , 'מהדרין' , 'יואל'/'אקויטל' ו'גב ים'/ 'נכסים ובנין'. (קרדיט ל'הוט סטוקס' על פירוט החברות הצפויות להימחק)
הכיוון הוא ברור והוא לא חיובי לשוק המקומי. מי ירים את הכפפה לכיוון הנכון של הקלות במקום גזירות נוספות ?
והאם לדירקטוריון הבורסה עם כל הכוונות הטובות יהיה האומץ הנדרש להודות כי שימור המעטפת היה טעות שמכבידה על כניסת חברות חדשות לשוק והגיע העת לבטלו ?
ליאת בידס | שותפה מנהלת ב'קבוצת אפסטרים קפיטל' ועוסקת במיזוגים בשוק ההון